Op zaterdag 7 mei 2022 ging de finale van de Vlaamse Sterrenkunde Olympiade (VSO) door in het planetarium op de Heizel te Brussel. Een Hyperionaut ging met de tweede prijs lopen.
De VSO is een olympiade waarbij de deelnemers, leerlingen uit de derde graad secundair onderwijs, zelf een heleboel interessante dingen over ons zonnestelsel, de sterren en het heelal ontdekken. Door zelf actief op zoek te gaan naar antwoorden wordt de sterrenkundige verwondering en de synthese van de verschillende wetenschappen bij jongeren op een leuke manier geprikkeld. Sterrenkunde is bij uitstek een STEM discipline, vermits het zo mooi en op een geïntegreerde wijze onderwerpen uit de fysica, wiskunde, chemie, geologie, biologie, informatica en technologie combineert.
De deelnemers van de finale, waaronder Camille Jacomet, één van onze leden, kregen volgende opdracht voorgeschoteld: “De sterrenkunde is een wetenschap in volle evolutie. Wereldwijd voeren duizenden astronomen dagelijks onderzoek uit omtrent tal van astrofysische onderwerpen. Stel dat je als onderzoeker bij een hedendaags sterrenkundig onderzoek zou kunnen aansluiten, welk onderwerp zou dan je voorkeur genieten en waarom? Hoe zou je aan dit onderzoek proberen bij te dragen? En welke infrastructuur en/of hulpmiddelen zou je daarbij gebruiken? Licht dit alles dan toe in een document, en breng dit naar voren in een presentatie.“
Op uitmuntende wijze is Camille deze uitdaging aangegaan en ze kwam als tweede uit de bus: een resultaat om trots op te zijn. Daarmee wint ze een waarnemingssessie met de Mercatortelescoop op La Palma (Spanje), inclusief reis en verblijf.
Een welgemeende proficiat van de voltallige leiding! Het volledige artikel vind je op de website van de VVS: https://www.vvs.be/nieuws/vlaamse-sterrenkundeolympiade-bekroont-finalisten-2022.