De reguliere bijeenkomst op 13 oktober 2021 stond helemaal in het teken van de European Astro Pi Challenge (samenwerking van de Raspberry Pi Foundation en de European Space Agency). Dit is een soort wedstrijd die bestaat uit twee takken: Mission Zero en Mission Space Lab. Ons doel? Wetenschappelijk onderzoek verrichten met sensoren aan boord van het ISS!
Mission Zero
Het doel van Mission Zero is een klein computerprogrammaatje te schrijven om de luchtvochtigheid te meten aan boord van de wetenschapsmodule Columbus (ESA) in het International Space Station (ISS). Dit wordt dan dertig seconden uitgevoerd op een zogeheten Astro Pi-computer en achteraf krijgen alle deelnemers een certificaat. We moeten dit nog afwerken, maar daarna wordt dit gegarandeerd uitgevoerd op het ISS.
Een Astro Pi-computer is een kleine computer (Raspberry Pi 4) waaraan allerlei sensoren, zoals een magnetometer, thermometer, maar ook camera bevestigd zijn.
Mission Space Lab
Mission Space Lab verloopt een tikkeltje anders. Hierbij zijn er namelijk verschillende fasen en wordt je na elke fase beoordeeld. De opzet is ook anders: we moeten zelf een experiment bedenken dat we willen uitvoeren vanop 400 kilometer hoogte (want zo hoog vliegt het ISS). Op dezelfde bijeenkomst hebben we goed gebrainstormd en hebben we enkele ideeën ingediend (fase 1).
Ondertussen zijn de resultaten bekendgemaakt en maar liefst twee van onze ideeën zijn goedgekeurd voor fase 2. Enerzijds hopen we de verschillende wolkentypes te bestuderen vanuit de ruimte. Door foto’s te nemen van het aardoppervlak (dat bedekt wordt door wolken) kunnen we via het albedo en de vorm (met machine learning) verschillende wolkentypes onderscheiden.
Ons tweede experiment heeft te maken met het magnetisch veld van de aarde. We willen bestuderen of er een merkbaar verschil is in de sterkte ervan aan de dag- en nachtzijde (op een hoogte van 400 km).
En verder?
Nu is het de bedoeling dat we ons experiment helemaal uitwerken en programmeren. We krijgen daarvoor een Astro Pi-computer (identiek aan die in het ISS) opgestuurd, zo kunnen we ons programma grondig testen. De deadline voor fase 2 is 24 februari, dus het wordt nog hard werken, maar we hebben er extreem veel zin in!