Op 10 juni vindt er een ringvormige zoneclips plaats in het hoge noorden. In België zal dit waarneembaar zijn als een gedeeltelijke zonsverduistering. Het ideale moment om eens, met bescherming voor de ogen, naar onze levensbron te kijken.
Een zonsverduistering vindt plaats wanneer de Maan precies tussen de Aarde en de Zon staat. De schaduw van de Maan valt dan op de Aarde en wie zich op dat moment in de schaduw bevindt, zal een (gedeeltelijke) zonsverduistering kunnen waarnemen. Aangezien op 10 juni de kernschaduw zich noordelijker dan België bevindt, kunnen wij (slechts) een gedeeltelijke zonsverduistering waarnemen. Wij bevinden ons dan in de bijschaduw.
Op de afbeelding hieronder zie je het pad van de zonsverduistering. De rode ‘vlek’ toont waar je een volledige (ringvormige) zonsverduistering te zien krijgt (kernschaduw).
Wanneer je zo’n zoneclips wil waarnemen is het wel belangrijk om jezelf (voornamelijk je ogen) te beschermen. De lichtkracht van de Zon is nog altijd oogverblindend (letterlijk) en zonder een eclipsbrilletje riskeer je (permanente) blindheid. Kijk dus nooit met het blote oog (en al zeker niet door een sterrenkijker zonder filter) naar de Zon!
Om 11.17 uur Belgische tijd zullen de Maan en de Zon voor het eerst contact hebben. De Zon staat dan 50° boven de horizon in het oost-zuidoosten. Om 12.19 uur is dan de maximale verduistering waar te nemen in het zuidoosten waarbij vanuit Brussel gezien zo’n 26 procent van de zonnediameter bedekt zal zijn. Op dat moment staat de Zon op 58° hoogte. Om 13:25 zal het fenomeen voorbij zijn.